GUSTAV KLIMT VE KEDİSİ
GUSTAV KLIMT Y SU GATO
GUSTAV KLIMT AND HIS CAT
Batı özentisi olmaya kesinlikle karşıyım ama kültürüyle iç içe yaşamak, güzel yanlarından yararlanmakla ilgili bir sorunum yok, hatta hoşuma gidiyor. Ama Avrupa halklarının açık açık özendiğim yanlarından biri, çocuklarını ufacıklıktan kültür ve sanatla içiçe yetiştirmeye gayret etmeleri. Örneğin müzelerde onların anlayacağı ve keyif alarak dinleyeceği -neşeli matematik misali- bilgiler veren rehberlerin bulunması bunlardan biri.
Avrupa’da müze gezerken, ne zaman bir anaokulu çocuğu grubu görsem bir süre takılır, rehberlerinin bir eseri onlara anlatış tarzını ve ufaklıkların ağzı açık dinleyişlerini ve tepkilerini gözlemlerim. Paris’teki Picasso Müzesi’nde, rehber çocuklara bir Picasso heykeli anlatmıştı, ben bile yüzümde bir gülümsemeyle sonuna kadar dinlemiştim. Ve eminim, heykelle ilgili bilgisi olmayan bir yetişkini karşısına koysanız, o veletlerin öğrendiği kadar ayrıntı bulup çıkaramaz o heykelden. Ülkemizde ya da dışarıda, ne zaman sessiz ve saygılı bir şekilde -ciyak ciyak bağırmadan, onu bunu isterim, gidelim diye tutturmadan- müze gezen bir batılı çocuk görsem, bizim çocuklarımız böyle yetişemediği için üzülüyorum.
Eksikliğine inandığım şeylerden biri de ressamların, heykeltraşların yaşamlarının, eserlerinin taaa küçüklükten akıllarına yavaş yavaş kazınmaya başlamasını sağlayan, sanatı sevdiren kitaplar. Kedi Defteri’nde daha önce Van Gogh ve kedi Vincent’ın öyküsünü anlatan ve Van Gogh tarzında çizimlerle bezeli bir yetişkin çizgiromanından sözetmiştim. Gustav Klimt’in Kedisi de, tıpkı o kitap gibi, Klimt tarzı çizimlerle dolu ama 7 yaş ve üzeri için bir çocuk kitabı. Klimt’in kedisiyle olan ünlü fotoğrafından yola çıkarak, kedisinin ağzından çocuklara 1863 Avusturya doğumlu ressam, yaşamı, tarzını etkileyen unsurlar, eserleri ile ilgili bilgiler veriyor.
Metinlerini Bérénice Capatti’nin yazdığı, illüstrasyonları Octavia Monaco’ya ait olan bendeki Fransızca kitap, Grasset-Jeunesse’in Lecteurs en Herbe serisinden Nisan 2004’te yayınlanmış. Kitabın İngilizce baskısı da bulunuyor.
Gustav Klimt Fotoğrafı/Gustav Klimt Photograph ©Getty Images
19 Aralık 2011 | 2 |
« Önceki I Anteriora I Previous | Sonraki I Posteriora I Next » |
Yorumlar
Kedi Defteri
20 Aralık 2011, 12:15
Çok tatlıydı di mi veletler Mali? Onun çok benzeri bir manzara, buradaki Doğa Tarihi Müzesi’nde, dev dinazor iskeletinin önünde de yaşanıyor. Otur, saatlerce 3,5-4 yaşındaki veletlerin tepkilerini seyret, sıkılmazsın.
Mehmet Ali Buyukkarakas
20 Aralık 2011, 12:05
Neydi rehberin o gün anlattığı heykel yahu ? Keçi ya da eşek diye hatırlıyorum (ya da hatırlamıyorum) ama çok güzeldi, çocukların izleyişi de çok sevimliydi…