IŞGINLI ÇİLEKLİ TURTA
TARTA DE RUIBARBO Y DE FRESA
RHUBARB AND STRAWBERRY TART
Yirmi beşinden sonra dolma, reçel, turşu vs. dünyasına balıklama dalmış ve anneanne tariflerinin hepsini öğrenmeye çalışan biri olarak, yemek pişirmeyi çok seviyorum. Güzel yemek kitaplarını da bulduğum yerde kütüphaneye ekliyorum.
İnternetteki güzel yemek bloglarını ve sitelerini gezmeyi de çok seviyorum, gıdalara bakıp bakıp onu da yapsam bunu da yapsam diye içimden geçiriyorum ama iş pişirmeye gelince, genelde patlayan internet tariflerinden çok hazzetmiyorum.
Kerim’le sevdiğimiz çay yancılarından olan ışgınlı çilekli turtayı pişirmek için eldeki kitaplara bakınca ve bulamayınca, çaresiz kaldık bir internet tarifi seçip uygulamaya. Sonunda Dessert First’ün tarifinde karar kıldık ve onu yaptık.
Malzeme listesindeki saçmasapan küsuratlı gramajların nedeni, Amerikan usulü kap, ons gibi ölçülerden çevrilmiş olması. Tarifi -vanilya özütü hariç- birebir uygulayınca, sonuç gayet lezzetli oldu. Bu arada, evdeki aptal İngiliz fırınımızın -inanılır gibi değil ama- sadece üstte ızgarasının olması yüzünden pişme süresi bizde daha uzundu. Kısaca:
Turta hamurunu hazırlamak için çırpma kabında önce tereyağını kremamsı bir hâl alana kadar çırpın. Sonra sırasıyla pudra şekerini, toz bademi ve tuzu, yumurtayı, unu ekleyin. Her malzeme ekleyişte güzelce yedirererek karıştırıp bir sonraki malzemeyi öyle ekleyin. En sonunda harç toparlanıp yumuşak bir hamur halini alınca, elinizle yuvarlayıp streç filme sarın, elinizle biraz yassıltıp buzdolabında dört saat dinlenmeye bırakın.
Dinlenmesi biten hamuru iki streç film ya da naylon arasına koyarak açın, turta kalıbınıza ya da tartölet kalıplarınıza göre kesip yerleştirin. Hamur hemen gevşediği için eli çabuk tutmak gerekiyor. Bu arada ısınıp gevşemiş hamurun kendini toparlaması için bu şekilde kalıplarıyla yarım saat kadar daha buzdolabına atın. Dolaptan çıkardığınız turta tabanı hamuru yerleştirilmiş kalıbın/kalıpların içine, hamurun pişerken kabarmasını önlemek için aynı büyüklükte yağlı kâğıt serin ve üzerine de ağırlık yapması için nohut ya da kuru fasulye doldurun. Bu şekilde önceden 175°C ısıtılmış fırında katılaşıp hafif rengi dönene kadar, yaklaşık 15-18 dakika pişirip dışarı alın.
Bakla tanesi büyüklüğünde doğradığınız ışgınları ve çilekleri çukur bir kaba koyup, üzerlerine toz şekeri ekleyin. Bir-iki karıştırıp sulanmaya bırakın. Turta tabanlarınız biraz serinleyince, bu ışgınlı çilekli karışımı, içlerine paylaştırıp, tekrar 175°C fırına atıp 20-25 dakika kadar pişirin.
Tarifte söylememiş ama çok bilinen bir kuraldır, turtalarınızın parlak görünmesi için üzerlerine uygun renkte marmelât sürün. (Kırmızı meyvalılara çilek, ayva vs, elma, armut gibi meyvalara kayısı, vs).
Tarifte 6-8 küçük turta çıkar diyor. Bizim 13 cm. çapındaki tartölet kalıplarımıza hamur tam geldi ama ışgınlı çilekli iç sadece dört tanesine yetti. Biz de iki tanesini armutlu votkalı tarçınlı yaptık. Hangisinin daha lezzetli olduğuna hâlâ karar veremiyoruz.
Kedili neopren fırın eldiveni Animal Rescue Site’ın dükkânından.
25 Şubat 2012 | 14 |
« Önceki I Anteriora I Previous | Sonraki I Posteriora I Next » |
Yorumlar
tülin
26 Şubat 2012, 20:31
Turtayı gözüm kesmedi ama ben kedili fırın eldivenini yaparım sanki ??
Kedi Defteri
26 Şubat 2012, 21:36
Sağol Depresif Ayucuğum. Işgınlısı daha mayhoş, armutlusu daha tatlı oldu, ikisi de aynı iştahla götürüldü. Ben de bayılırım turtalara, tartlara, kişlere. Belki bir gün senin yaz meyvelilerinden de lüpletmek kısmet olur .
Kedi Defteri
26 Şubat 2012, 21:42
Tülinciğim, blogundan gördüğüm kadarıyla o kadar hamaratsın ki -maaşallah-, sen kedili fırın eldiveninden diker bir güzel de süslersin. Şimdiden ellerine sağlık, hayâl edebiliyorum nasıl güzel şeyler ortaya çıkabileceğini.
Depresif Ayu
26 Şubat 2012, 21:59
İnşallah diyorum kuzum. Who knows dimi ama
Kedi Defteri
26 Şubat 2012, 22:04
İnşallah maaşallah Depresif Ayucuğum .
tülin
27 Şubat 2012, 12:44
Canım,bloğumdasın.
Koccaman teşekkürlerimle.
Kedi Defteri
27 Şubat 2012, 13:19
Tülinciğim, eline sağsalim ulaşmalarına sevindim. Lâfı bile olmayacak küçücük bir hediye. Asıl ben teşekkür ederim her şey için. Sevgiler…
tülin
27 Şubat 2012, 22:02
Bloglardan birinde görünce aklıma sen geldin .
Bakar mısın şirinliğe
Kedi Defteri
28 Şubat 2012, 11:12
Çok şirinlermiş gerçekten Tülinciğim. Paylaştığın için teşekkürler!
A-H
31 Mayıs 2012, 06:05
Rhubarb in adi Isgin miymis, ilk kez duydum ) ben bizde yok, bilinmiyor bu bitki zannediyordum.
Kedi Defteri
31 Mayıs 2012, 09:29
Sevgili A-H, rhubarb Türkçe’de ışgın olarak da geçiyor, ravent olarak da. Sevgiler .
sare
17 Haziran 2012, 19:27
Aybigecim, merhaba. İçten ve anlamlı yazıların çok akıcı. TuzEkmek ‘e gönderdiğiniz yorumlarınız gibi samimyetinizi gösteriyor. Teşekkür ederim.
Turtanın hamuru çok güzel ,ellerinize sağlık. Turtaya ve özellikle kiş hamurlarınına kepekli un da katıyorum ve daha kıtır, gevrek bir hal alıyor. Öneririm.
Rhubarb bizde ki adıyla ışkın bizim için bir lüks… Bulamıyorum. Bulursam mutlaka denemek isterim.
Görüşmek dileğiyle, sevgiler.
Kedi Defteri
18 Haziran 2012, 10:16
Sevgili Sare, Kedi Defteri’ne hoşgeldiniz. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Ayrıca, TuzEkmek’te bizimle bütün o güzel yöresel tatları paylaştığınız için size tekrar çok teşekkür ederim.
Normalde beyaz un tüketmeyi çok sevmeyen biri olarak, turta ve kiş hamuruna kepekli un katma fikrini çok sevdim, hemen deneyeceğim, teşekkürler.
Çanakkale taraflarında bir tarladan geçerken birkaç senedir “Pepino, tarladan halka” tarzı bir tabelâ görüyorum. Perulardan pepino bile getirip üreten ve semt pazarlarına sokan halkım, umarım bu güzel, mayhoş bitkiyi de yakında her yerde ulaşabileceğimiz şekilde bize kazandırır.
Sevgilerimle.
Depresif Ayu
26 Şubat 2012, 15:39
Elerine sağlık Aybigecim, görüntü çok hoş. Eminim tadı da öyledir. Bak şu ışgın yine karşıma çıktı
Ben de tart ve turtalara bayılırım. Yazın çok sık tart yaparım. Karışım yaz meyveleriyle turta yapmak çok hoşuma gidiyor.